Skip to main content

U svijetu ljepote proljeće donosi osvježenje – i ne, ne govorimo samo o cvjetnim mirisima! Sada je vrijeme da se pridružimo trendu ‘promjena’. Baš kao što cvjetovi otvaraju svoje latice prema suncu, tako i nova beauty rutina otvara put prema blistavoj koži, prozračnom tenu i hidrataciji do savršenstva.

No, dok se divimo toj čaroliji, postavlja se pitanje – što to sve skriva u tim čarobnim pakiranjima? Pa, očito više od samo cvjetnih ekstrakata! Od otrova pčela koji djeluje kao botoks i zvuči pomalo bizarno, ali ako to znači da ćemo imati kožu poput proljetnog jutra, zašto ne? Uostalom, u svijetu ljepote, proljeće je uvijek u punom cvatu!

A što kažete na pčelinji otrov? Taj mali čudesni sastojak, poznat i kao Apitoxin, zapravo je prirodni toksin koji se izvlači iz pčelinjeg žalca. Ali, kako ga dobijemo? Pa, to je prava znanost! Pčele slete na električnu mrežu koja ih privlači feromonima, dovoljan da izvuku svoj mali žalac. Nakon toga, pčela ispusti svoj otrov iz žalca i nastavlja letjeti dalje. Pčeli nije nauđeno prilikom ovog procesa, a otrov se ostavlja sušiti na staklenoj površini.

Nemojte misliti da su pčelice tužne nakon ovog malog događaja – ne, one se bave spašavanjem svijeta! I zbog toga, nakon ovog malog izleta, treba im vremena da se oporave i napune svoje otrovne zalihe. Ono što je najbitnije, ispuštanjem otrova koji im nije potreban, stvara se više prostora za prikupljanje peludi i oprašivanje!

Ali, što se tiče nas, mi dobijemo pravu čaroliju! Taj pčelinji otrov zavara našu kožu da misli da je napadnuta, što pokreće proizvodnju kolagena, elastina i potiče prokrvljenost kože. Rezultat? Koža izgleda glatko, elastično i mladoliko kao da je upravo procvjetala u proljetnom jutru!

Kako se definira apiterapija i odakle dolazi? Kakav je ljekoviti potencijal pčelinjeg otrova, poznatog kao apitoksin, te kako djeluje i čemu pomaže?

Apiterapija predstavlja upotrebu pčelinjih proizvoda u medicinske svrhe, uključujući med, pelud, propolis, matičnu mliječ i pčelinji otrov. Korijeni ovog koncepta prate se kroz povijest, u spisima drevnog Egipta, Grčke i Kine. Dok su drevni tekstovi, poput Biblije, Kuran i Veda, isticali nutritivne koristi konzumiranja pčelinjih proizvoda, koncept korištenja pčelinjeg otrova nije bio toliko naglašen.

Modernija istraživanja apiterapije, posebno ona fokusirana na pčelinji otrov, započela su zahvaljujući naporima austrijskog liječnika Phillippa Terca. Njegovo istraživanje, objavljeno 1888. godine pod nazivom “Izvješća o povezanosti pčelinjeg uboda i reumatizma”, istaknulo je ljekoviti potencijal pčelinjeg otrova u ublažavanju kroničnih bolova i upala, osobito kod neuralgija i reumatskih bolesti.

Nadalje, metoda apipunkture kombinira specifična svojstva pčelinjeg otrova s terapijskim učincima akupunkture, pružajući olakšanje kod kroničnih bolnih i upalnih stanja.

Pčelinji otrov predstavlja sekret izlučen iz žalčanog sustava pčela, a njegova osnovna funkcija u prirodi je zaštita pčelinje zajednice od potencijalnih prijetnji. Upotreba terapije pčelinjim otrovom se često primjenjuje u liječenju reumatskih oboljenja i problema sa zglobovima, zahvaljujući svojim antikoagulativnim i protuupalnim svojstvima. Dodatno, pčelinji otrov se koristi i u postupku desenzibilizacije osoba koje su alergične na ubode insekata.

Apitoksin ili pčelinji otrov je gorka, bezbojna tekućina, a ključni sastojak otrova je kompleksna mješavina proteina koja izaziva lokalnu upalu i djeluje kao antikoagulans. Apitoksin ima kiselu prirodu (pH 4,5 – 5,5), a pčela može ubrizgati 0,1 mg otrova kroz svoj žalac. Sličnost apitoksina s toksinom koprive je zanimljiva, dok se procjenjuje da je oko 1% populacije alergično na ubode pčela. Proces deaktivacije apitoksina se može provesti uz pomoć etanola.

Dakle, osim što pčelinji otrov može doprinijeti postizanju blistave kože, njegova korist seže i dublje, pomažući u suočavanju s različitim zdravstvenim izazovima. Od svojih protuupalnih do antikoagulativnih svojstava, ovaj prirodni sastojak pokazuje se kao svestrani saveznik u održavanju zdravlja. Stoga, ukoliko još niste razmotrili uključivanje ovog čarobnog sastojka u svoju beauty i zdravstvenu rutinu, možda je sada pravo vrijeme za istraživanje i korake prema boljem osjećaju u vlastitoj koži i tijelu.