Skip to main content

Koža je najveći organ ljudskog tijela, podložan utjecaju raznih bakterijskih i virusnih infekcija kao i drugih bolesti koje, osim estetskog, imaju i značajan utjecaj na kvalitetu života pojedinca.

Već od davnina, pčelinji proizvodi su se koristili u liječenju različitih zdravstvenih stanja, a znanstvenici sve više istražuju njihova svojstva zbog njihovih protuupalnih, antibakterijskih i antikancerogenih svojstava.

Pčelinji proizvodi nisu samo sredstvo terapije, već se također koriste u kozmetičkoj industriji za njegu kože. Svaki pčelinji proizvod sadrži specifične aktivne tvari koje određuju njegovu primjenu za različite kožne probleme.

Med, polen, propolis, pčelinji vosak, pčelinji otrov i matična mliječ su neki od pčelinjih proizvoda koji se koriste u terapiji kožnih bolesti, pružajući prirodno rješenje za njihovo liječenje i njegu.

Zašto se sve više žena odlučuje za kreme s pčelinjim otrovom umjesto za kirurške zahvate zatezanja lica?

Suvremena industrija ljepote i njega kože sve više priznaje prirodne sastojke kao ključne igrače u održavanju mladolikog izgleda i zdravlja kože. Jedan od takvih sastojaka koji dobiva sve veću pažnju je pčelinji otrov.

Dok se tradicionalni anti-age proizvodi mogu pohvaliti brzim rezultatima, često su prepuni kemikalija koje mogu imati nepoželjne učinke na kožu i opće zdravlje. S druge strane, pčelinji otrov nudi prirodan pristup njezi kože, potičući tjelesne procese za obnavljanje i pomlađivanje kože.

Pčelinji otrov ima širok spektar blagotvornih učinaka na kožu, uključujući smanjenje bora, poticanje proizvodnje kolagena, ublažavanje bolova i jačanje imunološkog sustava kože. On djeluje kao vrhunski imunomodulator te je sve više prepoznat u medicinskoj i kozmetičkoj industriji kao prirodno rješenje za mnoge estetske probleme.

Kreme koje sadrže pčelinji otrov postale su popularan izbor među svjetskim zvijezdama i poznatim osobama, koje ističu njihovu učinkovitost i prirodan pristup njezi kože. Primjenom ovih krema, koža se prirodno zateže, a kolagen ispod površine kože se potiče na proizvodnju, što rezultira dugotrajnim i zdravim učinkom.

Dakle, sve više žena pronalazi zadovoljstvo u zamjeni invazivnih kirurških zahvata prirodnim pristupom njezi kože, pri čemu kreme s pčelinjim otrovom postaju neprocjenjiv alat u očuvanju mladolikog izgleda i zdravlja kože.

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak, proizveden prirodnim putem u voskastim žlijezdama pčela radilica, obiluje više od 300 tvari, uključujući različite estere masnih kiselina, ugljikohidrate, masne kiseline, alkohole, flavonoide, karotenoide i proteine. Karakterizira ga svojstva poput antiseptičnosti, regeneracije i jačanja. U medicini se često primjenjuje u tretiranju upalnih stanja poput onih u zglobovima, mišićima i živcima.

Zahvaljujući svojim antiseptičkim i hidratantnim svojstvima, pčelinji vosak ubrzava proces zarastanja rana i stimulira obnovu kože. U području kozmetike, često se koristi u formulacijama krema, losiona i balzama, poboljšavajući teksturu i stanje kože.

Njegova sposobnost zadržavanja vlage čini ga korisnim u tretiranju stanja poput atopijskog dermatitisa. Također, njegova antibakterijska svojstva, posebno skvalen i krisin, čine ga učinkovitim u liječenju rana, atopijskog dermatitisa i psorijaze. Visok udio vitamina A potiče prirodnu regeneraciju kože nakon oštećenja.

A sada malo s medicinske strane!

Apitoksin, poznat kao pčelinji otrov, je kompleksan toksin kemijskog sastava koji sadrži nekoliko bioaktivnih komponenti. To uključuje različite peptide poput melitina, apamina, degranulacijskih mastocita, sekapina, tertijapina i adolapina. Osim toga, pčelinji otrov sadrži i enzime kao što su fosfolipaze A, fosfolipaze B, hialuronidaze, kiseline fosfataze, α-glukozidaze, kiseline fosfoesteraze i dipeptidilpeptidaze.

U medicini, pčelinji otrov pokazuje potencijalne koristi u liječenju bolesti poput Alzhajmera, Parkinsona i reumatoidnog artritisa, te se ističe i kao potencijalno sredstvo s anti-kancerogenim svojstvima.

Pa ponovimo, pčelinji otrov ima širok spektar učinaka, uključujući antiupalne, antibakterijske, antivirusne, antifungalne, kao i snažan utjecaj na različite kožne bolesti kao što su akne, alopecija, atopijski dermatitis, foto-starenje, psorijaza, zacjeljivanje rana i vitiligo.

U svijetu kože, pčelinji proizvodi su poput tihog heroja koji rade svoj posao bez puno buke. Oni su kao suptilni, ali moćni alati koji pomažu u očuvanju i obnavljanju kože, bez potrebe za invazivnim tretmanima. Njihova prirodna svojstva i znanstveno dokazana učinkovitost čine ih nezamjenjivim partnerima u njezi kože, dok su kirurški zahvati sve više stvar prošlosti. U svijetu moderne njege kože, pčelinji proizvodi su definitivno ključni igrači koji nude profesionalno rješenje za estetske i zdravstvene potrebe kože.