Skip to main content

Sezona pčelarenja postaje sve aktivnija na košnicama diljem zemlje. U ovom trenutku, naši pčelari marljivo prikupljaju obilje meda, a zatim – što je kritično važno – ne rade ništa s njim, čuvajući ga sirovim i nefiltriranim, s svim hranjivim tvarima i bogatim cvjetnim notama koje su pčele unijele.

Dakle, što obuhvaća prikupljanje meda? Slatki vrhunac mjeseci rada. Pčele provode proljeće do rane jeseni izgrađujući svoje zalihe meda; punjenje svih tih saća s medom zahtijeva težak rad.

Tijekom toplijih mjeseci, kraljice pažljivo balansiraju broj pčela u košnici. Na kraljici je da se pobrine da ima dovoljno radilica koje prikupljaju nektar za med, ali ne toliko da košnica ne bi preživjela zimu.

Pčelarstvo također predstavlja delikatnu ravnotežu. Posao pčelara je ključan i može olakšati život pčela, ali isto tako može narušiti svakodnevne aktivnosti košnice s previše provjera.

Proizvodnja sirovog i nefiltriranog meda je težak posao – pogotovo u rujnu – ali uvijek se isplati kada imamo priliku kušati rezultate: 100% čisti, sirov i nefiltriran med.

Za pčelare diljem zemlje, kraj kalendarske godine obično je najmirnije razdoblje. Medonosne pčele formiraju svoje zimske rojeve i ne postoji puno toga što pčelar može učiniti za njih do proljeća. Mnogi od nas koriste ovo vrijeme za razmišljanje o tome što je išlo dobro, što nije, i kako postupiti drugačije sljedeće godine.

Prođite s nama kroz ‘Kalendar malog pčelara’ i događaje protekle sezone.

Siječanj – Ožujak

Medonosne pčele nisu vrlo aktivne zimi. Formiraju roj u sredini košnice kako bi očuvale toplinu. Napuštaju košnicu samo kada je temperatura iznad 50° F kako bi obavile let za čišćenje i oslobodile se otpadnih tvari. Za pčelara nova godina označava početak sezone i vrijeme za planiranje kako bi se osigurala uspješna godina.

Iako će temperature još uvijek biti niske tjednima, sada je vrijeme za pripremu za proljeće. Pregledava se pčelarska oprema kako bismo bili sigurni da je čista i spremna kada vrijeme postane dovoljno toplo za ulazak u košnice. Naručuje se i sastavlja dijelovi košnica za zamjenu istrošenih dijelova ili proširenje broja košnica. Rano kupovanje pčelinjih paketa prije nego što se rasprodaju. Počinju se hraniti košnice kako bi se opskrbile peludom i nektarom za početak sezone. Poduzimanje tih koraka pomaže košnicama da uspješno krenu u proljeće.

Travanj – Lipanj

Proljeće je vrijeme kada košnice zaista ožive. Toplo vrijeme donosi cvijeće, a pčele žude za izlaskom kako bi skupljale nektar. Unutar košnice, kraljica već polaže gotovo 2000 jaja dnevno kako bi povećala populaciju košnice. Više pčela + Više nektara = Više meda!

Za pčelara je travanj prvi trenutak kada ima priliku pogledati unutar košnice i vidjeti kako su preživjele zimu. Želimo vidjeti dobar uzorak legla s puno jaja, peluda i meda. Ako to ne vidimo i košnica izgleda slabo, moramo procijeniti problem. Ulaskom u svibanj, jake košnice počet će puniti košnicu puno nektara kako bi ga pretvorile u med dok kraljica nastavlja polagati jaja. Nažalost, ova borba za prostor može uzrokovati rojenje košnice. Kako bismo spriječili rojenje, dodajemo dodatne sanduke nazvane medonosne nadstolnice košnicama. To pruža dodatni prostor za nektar/med, a istovremeno ne guši kraljicu. S dovoljno prostora čekamo strpljivo do lipnja kada su nadstolnice pune i priljev nektara se smanjuje. Kada je saće meda zatvoreno pčelinjim voskom, vrijeme je za proljetno berbu meda. Otpakiravanje, ekstrakcija i punjenje svog tog zlatnog blaga.

Srpanj – Kolovoz

Tijekom ranog ljeta temperature rastu, a izvori nektara mogu presušiti. Košnica će početi tražiti alternativne izvore, zbog čega ih možete vidjeti na ljetnim piknicima. Unutar košnice toplina počinje utjecati na košnicu. Da bi je ohladile, pčele će se okupiti na pragu i mlatarati krilima kako bi kružili zrak kroz košnicu. Tijekom izuzetno vrućih dana, dobar dio pčela skupit će se izvan košnice.

Pčelarstvo je ritam prirode gdje pažljivo praćenje godišnjih doba i briga za pčele stvaraju harmoniju između čovjeka i pčela. Sad, dok košnice pripremaju za zimski odmor, pčelari s nestrpljenjem iščekuju novi ciklus u proljeće. ????????✨