Skip to main content

Put do uspješne fit linije popločan je i s bezbroj upala mišića. No, da biste što prije napredovali, trebate naučiti regenerirati tijelo. Evo kako!

Kako dolazi do upale mišića?

Organizam za vrijeme treninga trpi napor i gubi energiju jer vježbanjem potičete stvaranje mnogobrojnih fizičkih i kemijskih procesa. Mišiće tako naizmjenično grčite i opuštate, ligament rastežete i sužavate, a na zglobove i kosti stavljate pritisak. Iako jedino tako možete postići fizički napredak i razviti muskulaturu, da bi efekti vaše tjelovježbe bili i vidljivi – mišićima trebate dati vremena da se oporave.

Zašto je oporavak nakon treninga jednako bitan koliko i sam trening?

Baš kao što smo spomenuli, kako bi proces podizanja fizičke sposobnosti započeo, prvo se tijelo mora odmoriti. U suprotnom, rezultat će izostati. Međutim, to ne znači da vrijeme možete provesti sjedeći ispred televizora – vašem tijelu je potreban aktivan i pasivan oporavak. Odmorite tijelo jedan dan, ali onda krenite s vježbama niskog intenziteta koje ubrzavaju proces regeneracije mišića.

Što napraviti odmah nakon treninga?

Provjerite osjećate li peckanje ili bol u mišićima ili ste samo vrlo umorni. Prvotno će zahtijevati pristup regeneraciji tijela, a ovo su neke od tehnika kako to što prije izvesti.

01

Vježbe niskog intenziteta

Imate li naviku vježbati svaki dan, prekinete li vježbanje bez usporavanja tempa, stavit ćete tijelo u stanje šoka. Odradite vježbe niskog intenziteta zadnjih 10 minuta tjelovježbe i uživajte u bržem tjelesnom oporavku. One smiruju puls, smanjuju krvni pritisak, usporavaju disanje i vraćaju metabolizam u normalu.

02

Istezanje

Istezanje pomaže olakšati napetost i zgrčenost mišića, a njime omogućavamo mišiću da ostane elastičan što sprječava mogućnost povrede, jače boli u mišićima u narednim danima, kao i pojavu grčeva.

03

Toplo-hladni tuš

Tuširanjem naizmjenično toplom pa hladnom vodom pomažete mišićima da se opuste. Ponovite postupak nekoliko puta i završite tuširanje toplom vodom kako biste potaknuli cirkulaciju, koja sprječava grčenje mišića i prokrvljuje ih, čime potiče i njihovu obnovu.

Opusti zglobove i mišiće

BeeVenom touch Krema za masažu

25,00Dodaj u košaricu

Što raditi sljedećih nekoliko dana?

Aktivno se opuštajte

Aktivan oporavak pretpostavlja zadovoljavajuću dozu hodanja tijekom dana i izvođenje vježbi niskog intenziteta, kako bi tijelo ostalo aktivno. Pritom, opuštat ćete i um. Predlažemo jogu, pilates i meditaciju.

Pripazite na prehranu

Pojačajte unos proteina i izbjegavajte prazne kalorije. Unosite u tijelo kvalitetne namirnice bogate vitaminima i mineralima te jedite barem triput dnevno.

Pripazite na kvalitetan san

Kod spavanja, čitav organizam se samoobnavlja. Ovo je, utoliko, najbolji i najlakši način oporavka mišića nakon treninga! Pripazite da spavate barem 7 do 9 sati, ovisno o potrebama vašeg tijela.

Masirajte se kremom za masažu BeeVenom Touch

BeeVenom touch je krema za masažu s pčelinjim otrovom koji ubrzava mikrocirkulaciju krvi, opušta mišiće, djeluje protuupalno i pomaže u prevenciji raznih bolesti i tegoba. Pčelinji otrov u kombinaciji s drugim aktivnim supstancama kreme sadrži komponente koje imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje. Djeluje protuupalno, analgetski, ubrzava saniranje raznih povreda te povećava radnu sposobnost mišića za čak 30%!

Hidratizirajte se

Ne zaboravite ni na optimalan unos vode. Hidrirano tijelo je i zdravije tijelo!